5S werkplekorganisatie

Voor wie is 5S geschikt:

U ziet uw medewerkers regelmatig lopen of zoeken naar gereedschappen en materialen? U heeft te weinig ruimte in de productie en spullen worden vaak verplaatst? U heeft het gevoel dat werkplekken efficiënter ingericht kunnen worden? U wilt meer orde en netheid?

Dan is de 5S methode iets voor u!

5S werkplekorganisatie, wat is het en wat levert het op?

5S is een middel om verspilling te elimineren en de flow te verbeteren.

De 5S methode bestaat uit de volgende stappen:

1 Selecteren:
Verwijder onnodige gereedschappen en materialen van de werkplek

2 Schikken:
Geef gereedschappen, materialen, etc, welke echt nodig zijn, een meest optimale plek

3 Schoonmaken:
Houdt de werkplek schoon, waardoor afwijkingen zichtbaar worden.

4 Standaardiseren:
Standaardiseer de nieuwe werkplekinrichting en werkmethoden met behulp van visuele hulpmiddelen.

5 Systematisch verbeteren:
Houdt de procedures aan die voor de werkplek gelden en blijf verspillingen elimineren.

De 5S methode helpt om knelpunten in de flow van uw proces zichtbaar te maken, doordat alle overbodige gereedschappen en materialen van de werkplek verwijderd worden.

5S draagt bij aan de stabiliteit en repeteerbaarheid van de processen, verbetering van o.a. de productiviteit, omsteltijd, kwaliteit, veiligheid en het werkplezier.

Kienologic heeft ruime ervaring met 5S in de maakindustrie en kan u ondersteunen bij het trainen van uw medewerkers, de implementatie en het borgen van de 5S methode in de organisatie.

5S training & implementatie begeleiding

Kienologic streeft naar blijvend beter resultaat, daarom zullen wij u ook vragen wat u wilt bereiken met de implementatie van 5S en wanneer deze volgens u geslaagd is. De 5S methode kan wel gebruikt worden als een éénmalig opruim en schoonmaak project, maar is niet als zodanig bedoeld. Het effect is dan namelijk ook tijdelijk.

5S is een continu proces en moet deel uitgaan maken van de dagelijkse werkzaamheden. Dat betekent dat naast een goede borging van de inrichting de handhaving van de discipline belangrijk is. Desgewenst kan Kienologic uw leidinggevenden daarbij ondersteunen.

De 5S training wordt gegeven als een in-company training, welke bestaat uit vijf bijeenkomsten, waarin telkens een 5S-stap behandeld wordt. Aansluitend aan het theorie gedeelte gaan we met de 5S-“kartrekker” van de afdeling langs de werkplekken om samen met de medewerkers de 5S acties voor de komende weken te bepalen. Deze acties worden voor iedereen zichtbaar op het continu verbeterbord van de afdeling gehangen en tevens wordt er bijgeschreven wie de actie gaat uitvoeren en wanneer die gereed moet zijn. Tijdens de rondgang met de 5S-“kartrekker, zullen wij de implementatie begeleiden door ideeën aan te reiken, voorbeelden uit te werken en kritische vragen te stellen of te beantwoorden.

Meer weten over 5S werkplekorganisatie?

Wilt u meer weten over wat de 5S methode voor uw organisatie kan betekenen? Vul dan het contactformulier rechts boven aan de pagina in, dan nemen wij binnen 24 uur contact met u op.

Vrijblijvend kennis maken?

Kienologic kijkt niet alleen naar processen, maar ook naar de organisatie eromheen en de strategie die u nastreeft. Want alleen zo'n integrale aanpak leidt ook tot excellent concurreren.

Bel me terug