Strategie ontwikkelen en implementeren.

Al kent elke manager het woord Strategie, veel bedrijven hebben geen duidelijke strategische doelen. Of men heeft ze wel, maar leeft er niet naar. Dat is jammer omdat een duidelijke strategie zorgt voor beduidend betere resultaten. Daarnaast geeft het rust in de tent, eenvoudiger besluitvorming en meer duidelijkheid voor managers en medewerkers.

In veel bedrijven heeft de operatie of productie de hoogste prioriteit. En dat is goed want daar wordt het geld verdiend. Wil men meer efficiëntie, betere resultaten of groei realiseren, dan is focus door een heldere visie en strategie onmisbaar. Zonder voldoende focus wordt men geleeft door de waan van de dag. Implementatie van filosofieën als QRM of Lean manufacturing kan op langere termijn alleen succesvol zijn, als het past bij de strategie en de doelen die men nastreeft. Visie, doelen en strategie vormen het fundament voor procesverbetering door middel van QRM of Lean manufacturing.

Het ontwikkelen van succesvolle strategie is niet moeilijk maar vergt wel enige tijd en doorzettingsvermogen. We onderscheiden een bedrijfsbrede strategie en een strategie op afdelingsniveau (b.v. productie, werkvoorbereiding of commercie). De aanpak is in grote lijnen hetzelfde: weet waar je staat en ontdek waar je naar toe wilt en hoe.

Bij Kienologic gebruiken we een 5-stappen proces waarmee we de ontwikkeling van strategie begeleiden.

Het resultaat zijn meetbare strategische en tactische doelen en een plan van aanpak hoe we dat gaan realiseren (=strategie implementatie). Meestal ontwikkelen we ook kernwaarden die bepalen hoe u als organisatie wilt werken (normen en waarden). Vaak zijn strategieën gericht op een periode van 3 tot 5 jaren. Jaarlijks of tweejaarlijks kijken we of de strategie nog steeds correct is, meten we de resultaten en kijken we of we op schema liggen met de implementatie. 

Met een heldere visie en strategie heeft uw organisatie een duidelijk doel voor ogen en wordt uw organisatie koersvaster en daadkrachtiger. De investering voor het ontwikkelen van de strategie verdient zich ruimschoots terug. 

Wilt u meer weten over strategieontwikkeling, wat dat voor uw bedrijf kan betekenen of hoe wij u daarin kunnen begeleiden? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Vrijblijvend kennis maken?

Kienologic kijkt niet alleen naar processen, maar ook naar de organisatie eromheen en de strategie die u nastreeft. Want alleen zo'n integrale aanpak leidt ook tot excellent concurreren.

Bel me terug