SMED

Voor wie is SMED geschikt:?

Uw klanten bestellen kleinere series en willen steeds kortere levertijden. Uw omsteltijden maken een wezenlijk deel uit van de bezettingsgraad. U heeft moeite op tijd te leveren en overweegt de aanschaf van een nieuwe machine of om halffabrikaten of eindproducten op voorraad te leggen?

Dan is de SMED methode iets voor u!

SMED, wat is het en wat levert het op?

Single Minute Exchange of Die (SMED) is een methode om omsteltijden te reduceren. Als we een omstelproces in kaart brengen zullen we zien dat on- en off-line omstelactiviteiten door elkaar lopen.

  • Onder on-line omstelactiviteiten, verstaan we die activiteiten waarvoor de machine daadwerkelijk stopgezet moet worden.
  • Off-line omstelactiviteiten kunnen plaatsvinden terwijl de machine loopt (voorbereiding en nazorg activiteiten)

Met de SMED methode splitsen we eerst de omstelactiviteiten in on- en off-line activiteiten, waarna we de voorbereiding en nazorg activiteiten beter organiseren. Vervolgens gaan we kijken welke on-line activiteiten we nog off-line kunnen uitvoeren. Tenslotte gaan we de tijd voor de on-line activiteiten reduceren met slimme technische hulpmiddelen.

Op basis van onze ruime ervaring in de maakindustrie blijkt vaak dat u, door het toepassen van de SMED methode zonder noemenswaardige investeringen, uw omsteltijd met 50-75% kunt reduceren.

Bekijk ook onze SMED training

SMED training

Om kennis over te dragen en draagvlak voor uw SMED project te creëren maakt Kienologic gebruik van een SMED game. Dit is een lego simulatiespel met een pers welke omgesteld moet worden.

In de eerste spelronde wordt één type product gemaakt en hoeft er niet omgesteld te worden.In de tweede spelronde maken we twee varianten en moet er omgesteld worden. On- en off-line omstelactiviteiten lopen hier door elkaar.

Vervolgens maken we met de deelnemers een smed analyse van het omstelproces en passen de fases van de SMED methode toe. Na elk van deze fases spelen we een ronde om het verschil in resultaat zichtbaar te maken. Naast een winst & verlies rekening, houden we parameters bij, als output, omstelverlies, etc..

Door het oefenen van de aangereikte theorie in spelvorm, krijgen uw medewerkers inzicht en vertrouwen in de SMED methode en ontstaat er draagvlak voor uw SMED project.

SMED analyse & implementatie

We beginnen een SMED analyse met het in kaart brengen van een omstelling op de werkvloer. Afhankelijk van de duur van de omstelling doen we dit met de betrokken medewerkers. Na afloop maken we dan de SMED analyse.
Tijdens de omstelling worden video opnamen gemaakt. Deze worden gebruikt om de tijden van de diverse handelingen te meten, waarmee het verbeterpotentieel ook inzichtelijk wordt. Tevens dient de video als naslag middel om verbeterpunten nog eens te kunnen laten zien. In een aantal sessies van een halve dag, begeleiden we vervolgens de medewerkers bij de implementatie van de SMED methode.

Meer weten over SMED?

Heeft u interesse in een SMED project, maak dan vrijblijvend een afspraak met ons. Als u het contactformulier onderaan de pagina invult, nemen wij binnen 24 uur contact met u op.

Vrijblijvend kennis maken?

Kienologic kijkt niet alleen naar processen, maar ook naar de organisatie eromheen en de strategie die u nastreeft. Want alleen zo'n integrale aanpak leidt ook tot excellent concurreren.

Bel me terug